Complete house remodel with roof shape transformation

Before and after photos of the front of this home.

The stunning transformation; a cohesive home with great curb appeal!

This photo is a dining area. White walls have framed artwork on them, a light wooden dining set is in the center of the room. There's a nook in the left wall with storage and windows. Light wood floors complete the look.

The bright and airy dining room.

Another angle of the comfortable and modern living room with it's white walls and hardwood floors. There's a gray sofa set and a blue carpet. A row of window on the back wall and a giant window on the right bring in lots of natural light.

The large window offers a view to the lovely tree-lined street and the high window blocks the neighbor's home while bringing in light.

The pantry and long prep counter in this kitchen have light wood doors and gets great natural light from the large windows.

This space opposite on the other side of the kitchen is for staging and extra storage.  The large window brings in light and connects the kitchen to the exterior dining area.

The kitchen is seen in the background of this photo featuring the transitional staircase.

This photo shows off how the door from the garage below, central stair, and kitchen are centrally connected.

The bright stairway features the same gray trim and light wood floors creating a cohesive space. A large window and framed artwork on the walls completes the landing.

The large window at the landing brings in light to the first floor and the guardrail was designed to also be the handrail to free up the walls for art.

Another angle looking down the bright stairway which features the same gray trim and light wood floors creating a cohesive space. A large window and framed artwork on the walls completes the landing.

The large window at the landing combined with the open stairway brings in light to the second floor hallway.

The full bath is compact and clean with a hanging sink, low-flow toilet, and neutral colors. The sink is on the left with the bathroom in the back corner. A window and the toilet are on the far wall.

The full second bath is compact and clean with a hanging sink, low-flow toilet, and neutral colors.

A close up of the tile wall and corner of the window. The tiles are light neutral colored and slightly mottled.

The shower surround extends and continues around the window to keep a simple visual in the hall bath.

The windows on two walls meet in the corner to provide a stunning, continuous view in the master bedroom. The foot of the bed is in the foreground and a patterned carpet is on the floor. A wooden chair and stool are in the corner. The walls are light blue.

The windows on two walls meet in the corner to capitalize on the expansive view in the master bedroom.

The master bath features a huge glass enclosed shower! This photo has the shower on the left, the toilet is in the corner with a window over it.

The glass-enclosed shower keeps the modest size master bath from feeling too small.

Before and after drawings of the first floor

Before and after drawings of the first floor.

Before and after drawings of the second floor

Before and after drawings of the second floor.

Before and after drawings of the garage.

Before and after drawings of the garage.

Before and after drawings of the roof.

Before and after drawings of the roof.

Piedmont, CA

This existing house was lacking curb appeal due to a previous  boxy addition that did not match the original construction, or the neighborhood context.  The existing house had no central public connection to the rear yard and had an unorganized interior space with no flow.  

As that boxy addition provided more floor area and lot coverage than the planning department would allow which made a great challenge to create a residence that would blend into the neighbor hood while maintaining a cohesive, livable home that suited the clients' aesthetics.

The visual solution  was to make the home such that from the street it's traditional, but towards the back it gently becomes more modern. 

At the entry it was important to provide the client with a large shoe and coat closet and that it feel connected with the rest of the home.  The living room and dining room are very open and light filled.  Off to the side of the dining room is a slightly more enclosed piano & library room.

Beyond that one arrives at center of the house, a meeting point of the stair from the garage below, the stair to the upstairs, the kitchen and the laundry, keeping flow simple.

The center of the kitchen features large island. The main side of the island has the sink, dishwasher & generous countertops and faces the stove, refrigerator, tall pantry & prep counter, keeping the need extra steps while cooking to a minimum. The other side of the island is a generous seating space. On this eating side of the kitchen there is a long counter for staging and additional storage. The large windows of the kitchen bring in natural light and offer a connection to the exterior deck & garden at the rear of the house.

Connecting two floors is the open, bright stairway. There is a large window in the stair landing to bring in volumes of light both to the first floor and the second floor.  This light floods the center of the house.

On the second floor there is a master suite at the rear of the house that has expansive views. At the front of the house are two bedrooms and a hall bath.  Every room has windows that let in tremendous natural light.